Käendus – ole tähelepanelik!

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Enamus laenudega tegelevad ettevõtted pakuvad ka muuhulgas käendusega tagatud laenu. Arvatakse, et allkiri käenduslepingul on pelgalt formaalsus ning sellega asi ka piirdub.

Käendus on käendaja poolt antud tagatis ja käendusleping sõlmitakse alati kirjalikult. Käendaja võtab endale kohustuse vastutada käendatava isiku poolt võetud laenu eest. Juhul kui laenuvõtja jääb näiteks laenuandjale võlgu, siis on käendaja kohustatud tekkinud võla tasuma.

Käenduslepingus peab olema kokkulepe, kus on kirjas, kas käendaja vastutab ka lepingus tulevikus tehtavate muudatuste eest või ainult konkreetse lepingu eest. Kui soovitakse lepingut, kus käendaja vastutab ka peale käenduslepingu sõlmimist tehtud tehingute eest, siis sellisteks muudatusteks peab olema ette nõusolek antud.

Käendajal on mitmeid õigusi. Näiteks on õigus lepingu olukorra kohta päringuid esitada laenuandjale igal ajal, kas laenulepingut on täidetud korrektselt, kas on võlgnevusi tekkinud jne. Samuti, kui on tekkinud olukord, kus käendaja on sunnitud põhivõlgniku võlgasid tasuma, siis võib käendaja esitada laenu saaja vastu tagasinõude.

Enne käenduslepingu allkirjastamist tasub hoolikalt läbi lugeda, milline on antud käenduslepingu vastutusepiir. Seetõttu tuleb analüüsida eelnevalt olukorda, kui laenuvõtja satub makseraskustesse, siis kas käendajale on laenu tasumine jõukohane või mitte. Lepingus tuleb kindlasti jälgida, kuidas on reguleeritud käendaja õigused ja kohustused. Tuleb kaaluda kõiki võimalikke riske ja ohte, mis võivad käendusega kaasneda.

BestCredit pakub soodsatel tingimustel käenduslaenu, kuid seda vähemalt kahe füüsilise isiku käendusel. Laenuraha kasutamisel piiranguid ei seata, seega võib raha kasutada investeerimiseks, jooksvate kulude vms. katteks. Tutvu tingimustega meie kodulehel.

Iga laen on kohustus, tutvu hoolikalt tingimustega, pea nõu spetsialistidega ning oma finantsolukorra paremaks hindamiseks koosta vajadusel pere-eelarve!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga