Üleminek SEPA-le

Categories Teenused
0
Tags
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Alates 1.02.2014 läheb Eesti riik üle SEPA süsteemile. SEPA tähendab EL ühtset euromaksete piirkonda, kuhu kuuluvad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki, Island, Liechenstein, Norra ja Šveits. Sellega tagatakse, et tulevikus saavad inimesed sooritada eurodes makseid üle Euroopa sama lihtsalt, kui oma kodumaa piires.

Uus kontonumbrite süsteem – kõik kontonumbrid lähevad üle uuele standardile. Kasutusele jääb rahvusvaheline kontonumber IBAN, mis on riigisisesest kehtinud kontonumbrist pikem. Pikem number sisaldab samas ka kontonumbrit. Eraisikutel toimub siseriikliku kontonumbri muutmine IBAN-ks automaatselt panga poolt, selleks ei pea klient midagi tegema. Ka hetkel on internetipangas võimalik näha oma kontonumbrit IBAN kujul. IBAN kalkulaatorit on võimalik näha Pangaliidu kodulehel.

Teine oluline muudatus puudutab otsekorraldusi. Alates veebruarist tänasel kujul otsekorraldusi enam kasutada ei saa ning Eesti riik on otsustanud minna üle e-arve püsimakse lahendusele. Toimib see nii, et panka saadetud e-arve alusel loob pank maksjale eeltäidetud maksekorralduse, mis läheb maksmisele e-arve püsimaksekorraldusega. See toimib ka sel juhul, kui klient ei kasuta internetipanka. Sellisel juhul saadab ettevõte panka e-arve, mis püsimaksekorraldusega tasutakse ning maksjale saadetakse arve muul viisil, kas e-maili või posti teel. Eraisikutele teevad pank ja makse saaja ettevõte enamiku muudatusi ära automaatselt.

BestCredit.ee kliendid näevad kontonumbreid ja teisi makserekvisiite meie kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga